„ЧЕТЕНЕТО Е МАГИЯ“ – третото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, тази година ще се проведе онлайн между 14. и 16. декември. Поколението на родените в дигиталната епоха ще има възможност на своя територия да се срещне със съвременни български и европейски магьосници на словото, илюстрацията и превода. Срещите и събитията ще открехнат за младите читатели вратите към тайните на писателското въображение, вълшебното припламване на искрата между писателя и художника, пресътворяването на приказните светове от един на друг език и чудодейните превъплъщения на текстовете в различните издания. Ще се отворят проходи през границата между хартиената книга и онлайн живота на съвременните тийнейджъри. Родителите ще могат да сверят компаса, който ги води из необятната страна на детската литература, с мнението на експертите.

Всички срещи и събития на Фестивала са безплатни и достъпни онлайн.

Тази година в рамките на Фестивала се провежда и кампанията „Едно дете чака магия. Стани магьосник – подари му книга!“. Има деца, чиято съдба не е вълшебна приказка, но и те мечтаят да получат в Коледната нощ не просто анонимна торбичка с бонбони, а книга, която е пленила въображението им. От 1 до 16 декември всеки ще може да направи личен подарък на такова дете и да му изпрати мечтаната книга. На сайта на Фестивала ще можете да откриете инструкции как да стане това.

В необичайната обстановка на световна пандемия и принудителна изолация Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи продължава да бъде платформа за свързване на съвременната литература и култура с най-младата аудитория, място за диалог между изкуствата и убежище на въображението и надеждата.

Очаквайте скоро подробности за участниците и програмата!