„ЧЕТЕНЕТО Е МАГИЯ“ – това е надсловът на Третия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. За пръв път Фестивалът ще се проведе изцяло онлайн и това е още един повод да се попитаме: в днешния технологичен, напрегнат, несигурен свят има ли място за четене? Има ли място за магия?

Ние вярваме, че независимо от променящите се външни обстоятелства човекът винаги ще има нужда от територия, в която да изследва въпросите, които го измъчват, пространство, в което да развихря въображението си и убежище, в което да приютява надеждите си. А когато човекът е още дете, тази нужда е още по-силна, защото за детето четенето освен всичко останало е и близост, опора и… магия. Магията на превръщането на буквите в думи, на думите – в истории, на историите – в светове.

Затова – въпреки всички пречки и предизвикателства на невъзможната 2020 г. – ние се доверихме на магията на четенето и не се отказахме от организирането на третото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

За кого е този Фестивал?

Този Фестивал е за децата, за тяхното неизтощимо любопитство към света, към знанието кое как се случва и как работи. За вярата им в чудеса, за доверието им в магическите сили на възрастните. Тук те ще могат да се запознаят с вълшебниците на словото, илюстрацията и превода, да зададат въпросите, които ги вълнуват и да открият нови страни във въодушевяващия свят на литературата.

Този Фестивал е за порасналите деца, застанали на границата на света на възрастните. За тези, които вярват, че светът им принадлежи и имат сили да го променят. За тях е поканата да надникнат в света на творчеството, да се научат самите те да създават светове чрез думи и багри или да развият умението да омагьосват другите със своя разказ за любими книги, герои и идеи.

Този Фестивал е за родителите, които търсят за своите деца най-доброто от най-доброто в необятния свят на детската литература. За тях е магията на споделянето и умението да откриваш безценни находки в лабиринта от примамливи предложения.

Този Фестивал е за писателите, художниците, преводачите и всички други магьосници, които превръщат въображението си в творческа сила и създават уж от нищото цели светове.

Този Фестивал е за учителите, библиотекарите, редакторите, издателите и всички други професионалисти, които ежедневно усъвършенстват магията на детското четене. Тук те могат да чуят гласа на най-добрите в тази област, да открият ресурси за развиване на своята дейност и да се насладят на диалога с другите носители на светлината и знанието.

Този Фестивал е за всички. За всички, които вярват, че ЧЕТЕНЕТО Е МАГИЯ.

Добре дошли на Третия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи!