Вадим Лазаркевич и неговите вълшебно нарисувани герои

Филм „Художникът вълшебник“…

За него казват, че „е художник вълшебник”. Името му е Вадим Лазеркевич и тази година се навършват 125 години от раждането му.

Вадим Лазаркевич е роден през 1895 г. в семейството на руски дворяни. Баща му Вадим Константинович е генерал в руската армия, а майка му Екатерина Петровна – музикант по образование, много обичала да рисува цветя, птици и домашни животни. От майка си той наследява дарбата да рисува.

Бурните събития в края на Първата световна война довеждат Вадим Лазаркевич в България и до края на живота си той остава и работи тук. Неговите илюстрации се превръщат в школа за поколения български художници, но по-важното е, че и до днес очароват, вдъхновяват и омагьосват българските деца.

Докоснете се и вие до вълшебството на Вадим Лазаркевич, до неговите герои – зайковци, мецани, лисани, които по магия оживяват и ви повеждат в едни по-красиви и приказни светове.

Всички събития от програмата ще бъдат достъпни през zoom и фейсбук страницата на Фестивала https://www.facebook.com/SofiaChildrenandYouthLiteraryFest