Среща разговор с Макис Цитас, Гърция
Представя: Издателство „Изида”

Една от най-добрите гръцки книги за деца. Умна, находчива, впечатляваща и оригинална. Майсторска творба от автора, отличен с Наградата за литература на Европейския съюз. Такива са отзивите на критиката за „Бездомният Костас“.
Това е една от най-трогателните книги за хората, които обичат животни, но и за тези, които имат грубо отношение към тях. Тази история кара децата да преосмислят отношението си към животните.
Семейство кучета отглежда като домашен любимец човешко същество – момче на име Костас. Те го обичат и се грижат за него като за собственото си дете, но когато идва време за лятна почивка, те го оставят далеч от дома… Тогава Костас става бездомен. Изгубил се и изплашен, той се скита в негостоприемния и мрачен град, изправя се пред много опасности.
В този малък шедьовър Макис Цитас описва по изключително запомнящ се начин това, което чувстват изоставените животни. Чрез една много умна измислена история кара децата да разберат, че да имаш домашен любимец, е отговорност завинаги, и че животните, като самите нас, изискват уважение.

Гръцкият писател Макис Цитас се превръща в едно от най-горещите имена на съвременната гръцка литература с романа си „Бог ми е свидетел”, който има изключителен успех и печели Наградата за литература на ЕС. Неслучайно американското списание „Пийпъл” е категорично за книгата: „Един от най-добрите романи, дошли от Гърция”. Той излезе на български в издание на „Изида” и превод на Здравка Михайлова.

Срещата разговор с Макис Цитас в програмата на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи е на 28-ми май от 13:00 часа.

Подходящо за:
* ученици 1-4 клас

творби

Close Menu